Stvari koje niste znali o Frenku Sinatri

Written by on 23. август 2019.

Obožavamo njegov zavodljiv glas, verovatno smo maštali o Njujorku uz njegovu pesmu ili zabacujući prkosno glavu zapevali „I did it my way“. Američki pevač i glumac Frensis Albert Sinаtrа jedna je od najkontroverznijih ličnosti i najpoželjnijih muškaraca 20. veka.

Rođen je na današnji dan (12. decembаr 1915) u Nju Džersiju u radničkoj porodici. Kаo mlаdić je počeo da se bаvi muzikom, prvo u mаloj grupi, а zаtim sаmostаlno. Postepeno niže uspehe i privlаči milione devojаkа. Ali procvаt rokа zаdаje ozbiljаn udаrаc njegovoj kаrijeri. Sinаtrа tаdа kreće u filmske vode i dobijа ulogu u filmu „Odаvde do večnosti“, zа koju osvаjа Oskаrа zа nаjbolju sporednu ulogu 1953. Od tаdа se pаrаlelno bаvi glumаčkim i pevаčkim poslom. Autor je stotinаk аlbumа, а nаstupio je u 58 filmovа.

Poput prаve zvezde čitаvog životа je punio strаnice žute štаmpe svojim brаkovimа, аvаnturаmа, vezаmа s mаfijom i svojom sklonošću piću. Nastupao je pred 175.000 ljudi u Rio de Ženeiru 1980. godine, ali se uprkos tome u novom milenijumu se o njemu govori i kao o muškarcu eksplozivne naravi i nasilničkih sklonosti ka ženama, koji je upao u vrtlog organizovanog kriminala i čiju mafijašku prošlost FBI još nije u potpunosti otkrila.

Kakav je zapravo bio Frenk Sinatra?

Izdvojili smo najzanimljivije i malo poznate činjenice iz njegovog turbulentnog života, pa procenite sami.

18. Jedino je dete sicilijanskog emigranta Antonija Martina Sinatre, vatrogasca, boksera i vlasnika bara, i Natali Garavente, čiji roditelji su branili ovaj brak sa momkom iz Palerma.

17. Sa 15 je napustio školu jer je želeo da bude sportski novinar, pa je upisao večernju školu novinarstva gde je učio engleski jezik, daktilografiju i hvatanje beleški. Nakon toga je dobio toliko željeni posao sportskog novinara.

16. Bio je samouk u pevanju. Nikada nije poznavao note i vek se oslanjao samo na svoj odličan sluh i osećaj za ritam.

15. Do kraja života je isticao da mu je najveći uzor Bili Holidej, koju je tridesetih godina slušao u njujorškim klubovima.

14. Kao veliki patriota Sinatra je želeo da služi domovini, ali u vojsku nije primljen zbog probušene bubne opne. Tu povredu je zaradio u tuči prilikom koje ga je jedan momak udario lancem od bicikla u glavu.

13. Imao je ukupno četiri braka. Prvi put se oženio kada mu je bilo 24 i to svojom dečačkom ljubavi iz komšiluka. Tokom deset godina braka sa Nensi Barbato dobio je troje dece. To su jedina zvanična deca Frenk mlađi, Nensi i Kristina su jedina zakonita deca. 

12. Kolumbija rekords je 1946. objavljivala jednu Sinatrinu ploču mesečno, a još je neverovatnije da su se u to vreme njegove ploče prodavale u deset miliona primeraka godišnje.

11. Prvo su ga jedne novine optužile da šuruje sa mafijaškim šefom Lakijem Lučijanom, a zatim je čuveni Odbor za protivameričke aktivnosti optužio da sarađuje sa mafijom i komunistima.

10. Kada su ga svi već sahranili zbog silnih skandala, kada je pročitao scenario za „Odavde do večnosti“ sam se prepoznao u ulozi Mađija i uspeo da dobije ulogu koja mu je kasnije donela Oskara.

9. Intenzivno se družio sa Džonom Kenedijem i radio na promociji njegove predsedničke kampanje. Nakon što je pobedio Sinatra je Kenediju kao nagradu javno ponudio da dele devojku Džudit Kembel Eksner, što je DžFK prihvatio.

8. Druga Sinatrina supruga fatalna filmska diva Ava Gardner je tokom njihovog braka (1951-1957) je dva puta abortirala zbog strogog ugovora sa MGM.

7. Nakon raskida veze sa Avom Gardner Sinatra je bio u ljubavi sa Loren Bekol, udovicom Hemfrija Bogarta.

6. Do kraja života Ava (1990) je svakoga dana od Sinatre dobijala novi telegram u kome je uvek isto pisalo – da je voli i da mu nedostaje. Ava je u svojim memoarima priznala da je Frenk bio ljubav njenog života.

5. Sinatra je 1966. oženio 30 godina mlađu, tada 21-godišnju Miju Farou, ali su se rastali posle samo 16 meseci.

4. Tokom celog života nije podnosio žene koje puše i piju previše, kao i one koje stavljaju mnogo parfema.

3. Namerno je o sebi kreirao sliku u javnosti da je veliki ljubitelj zabava, da se svake večeri provodi, a zapravo je sedeo kod kuće uz knjigu.

2. Umro je od srčanog udara 14. maja 1998. u 22:50 u Los Anđelesu.

1. Mija Farou je u jednom intervjuu 2013. rekla da je njeno jedino zvanično dete sa Vudijem Alenom, Ronan, zapravo sin Frenka Sinatre. Ako je ovo tačno, značilo bi da je Sinatra sina napravio u 73. godini.


Current track

Title

Artist